Voetreflexologie is een manuele therapie aan de voeten die al in de oudheid is ontstaan. Op tekeningen in de piramides van het oude Egypte zijn voetmassages in uitvoering afgebeeld. Ook in het Verre Oosten was de voetbehandeling al bekend in de Oudheid. In de vorige eeuw is voetreflexologie bekend geworden in de Westerse wereld. In Amerika was mevrouw Eunice Ingham de voorvechtster van voetreflexologie. In Europa was het mevrouw Hanne Marquardt die met voetreflexologie aan de weg timmerde.
Ervaringstherapie
Voetreflexologie is een ervaringstherapie. Een standaard verklaringsmodel is nog niet bekend. Wel duidelijk is dat wanneer men uitgaat van de segmentale opbouw van het zenuwstelsel de voeten een intensieve verbinding hebben met de organen van de buik. Dit betreft zowel de hormonale organen als grote delen van de spijsvertering. Daarnaast is er een intensieve neurale verbinding tussen de voetzolen, de wervelkolom met z'n segmentale relaties en het hoofd. Dit vanwege het evenwicht en de balans van het lichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat behandeling van de voetzolen invloed heeft op het hele lichaam.
Reflexzones
In de praktijk blijkt dat we op de voetzool reflexzones van organen kunnen lokaliseren. De ligging van de orgaanzones lijkt sterk op het patroon van de distributie van de organen in het lichaam. De ervaring leert dat een juiste behandeling van de reflexzones een krachtige stimulans kan zijn om het lichaam in balans te brengen. Deze balans is een voorwaarde om het zelfherstellend vermogen van het lichaam zijn werk te laten doen.
Waar en hoe lang?
De opleiding duurt 18 dagdelen. Geslaagden ontvangen een certificaat. De cursus wordt gegeven in Groningen, Leeuwarden en Zevenaar. Bij de NVST is accreditatie aangevraagd voor het bij- en nascholingsprogramma.
Meer informatie vindt u bij Waar & Wanneer en Kosten.